Vliegtickets met verplichte verzekering verboden

Wanneer er op het internet een vliegticket wordt aangeschaft bij een van de vele aanbieders mag deze vliegwinkel niet zomaar een vlieg annuleringsverzekering aan de totaalprijs toevoegen. Het Europese Hof heeft dit deze week gezegd.

Het Europese Hof in Luxemburg had een klacht van de Duitse consumentenbond ontvangen. Deze klacht was gericht tegen een online vliegticket aanbieder welke goedkoop vliegen als sterk verkooppunt promoot. Het Hof bepaalde dat een verzekering altijd een keuze moet zijn, dus kan nooit automatisch mee worden genomen in de prijs.

Wanneer er op deze website een boeking was gedaan, kwam er naast de prijs van de vliegticket ook nog een overzicht van de overige kosten tevoorschijn. Naast de belastingen en vergoedingen stonden ook de kosten voor de annuleringsverzekering in dit lijstje. In een onduidelijke waarschuwing aan het einde van de webpagina werd vervolgens verteld wat de klant moest doen wanneer deze de verzekering niet zou willen (opt-out).

Wanneer online vliegwinkels bij een vliegticket een annuleringsverzekering willen verkopen , zal de boeker deze mogelijkheid zelf moeten kunnen aankruisen tijdens het boekingsproces (opt-in). Het is verboden een klant een handeling te laten verplichten om een verzekering te voorkomen. Dat is de omgekeerde wereld.

Comments are closed.