Vliegen op frituurvet naar Brazilie

De staatssecretaris van Milieu, Joop Atsma, heeft vandaag rond het middaguur een vliegticket gekocht en is vertrokken naar een duurzaamheidsbijeenkomst in Rio de Janeiro. Het bijzondere is dat het vliegtuig waarmee hij is vertrokken vliegt op frituurvet. Dit is de allereerste trans-Atlantische vlucht van KLM op de zogenaamde bio kerosine. KLM vliegt al geruime periode met deze duurzame benzine. Echter een oversteek over de oceaan is nog niet eerder gedaan.

Joop Atsma pleit ervoor dat de Nederlandse overheid vaker gebruik gaat maken van deze duurzame kerosine. Ook het regeringstoestel van de koningin zou hier meer moeten gaan vliegen. Dat heeft een goede uitwerking op het milieu, omdat er minder luchtvervuiling is.

KLM liet dinsdag ook weten dat het voor grote ondernemingen een optie wordt om een keuze te maken voor vluchten op duurzame brandstof. Enkele bedrijven zoals: DSM,  Nike en Schiphol hebben reeds positief gereageerd op deze keuze mogelijkheid.

Milieudefensie vindt het vliegen op frituurvet een slechte oplossing en niet realistisch. Er is namelijk te weinig frituurvet voorhanden. Het aanbod frituurvet wordt nu gebruikt bij de productie van bijvoorbeeld zeep. Wanneer dit gebruikt gaat worden voor vliegtuigen zal de zeep industrie weer naar andere grondstoffen moeten zoeken ter vervanging.

Comments are closed.