Supersonisch vliegen komt terug

Bijna 30 jaar lang bracht het supersonische vliegtuig de Concorde passagiers in ongeveer 3 uur van Parijs naar New York. Vanwege de geluidsoverlast voor passagiers, hoge prijzen en diverse geruchtmakende ongelukken werd de Concorde in 2003 definitief uit de lucht gehaald.

Op dit moment zijn wetenschappers, verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), aan het onderzoeken of ze supersonisch vliegen weer commercieel interessant kunnen maken. Hiervoor is er een vliegtuig ontworpen dat aan beide kanten twee vleugels heeft, een zogenaamde tweedekker.

Tweedekkers zijn bekend uit de start van de luchtvaart. De theorie erachter is dat twee boven elkaar geplaatste vleugels een net zo grote lift konden verkrijgen als een grote lange vleugel. Dit is erg praktisch, omdat een vliegtuig dan minder ruimte inneemt. Tegenwoordig zien we geen tweedekkers meer, alleen nog in de wereld van stuntvliegers.

Toch heeft het tweedekker ontwerp veel positieve eigenschappen. Zodoende denkt men het benzineverbruik met bijna de helft te kunnen reduceren en wordt de harde knal die gepaard gaat met het doorbreken van de geluidsbarrièrre behoorlijk gedempt. Met name vanwege deze harde knal welke op de grond goed waar te nemen is, mochten de Concordes destijds niet over land vliegen.

Goedkope vliegtickets nl houdt u uiteraard op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Comments are closed.