Stijging verkoop dure vliegtickets

De economie die wereldwijd ietsje opkrabbelt is ook te zien aan het stijgende aantal boekingen van duurdere vliegtickets. Dit geldt zowel voor vliegtickets in de eerste klas als wel de business class. De cijfers van 2013 laten significante groei zien. De verkoop resultaten waren iets lager dan het jaar daarvoor, maar laten overduidelijk een stijgende lijn zien. Deze getallen zijn deze week naar buiten gebracht door de belangenorganisatie IATA.

De verkoop van duurdere zitjes in het vliegtuig is een belangrijke winst generator voor luchtvaartmaatschappijen en vele malen lucratiever dan de verkoop van stoeltjes in de economy class. De groei was in 2013 ongeveer 4 procent. In 2012 was er sprake van een groei van bijna 5 procent. Dit is dus een stijging van ongeveer 10% in de afgelopen jaren. Het leek er lang op dat de groei in 2013 beperkt bleef tot een een paar procenten, maar het laatste kwartaal is dit ruimschoots goed gemaakt. Er kan gesproken van een eindejaars rally.


De toekomst voor wat betreft de boekingen van vliegtickets uit het zakelijke segment lijkt er goed uit te zien. Speciale VIP acties welke voornamelijk het laatste kwartaal massaal werden ingezet door vliegticket aanbieders, lijken nu te zijn uitgewerkt. De korte opleving is wel goed voor de branche geweest, het is nu zaak deze lijn vast te houden.

Nu de rust in de bankensector weer enigszins in teruggekeerd en de landen welke veel last hadden van de crisis in stabieler vaarwater terecht zijn gekomen, lijkt ook de vliegsector hiervan te profiteren. Het enige smetje is dat het in de nieuwe economieën momenteel weer wat minder gaat. Grote beurzen in Zuid-Amerika en Azië staan onder druk en dit vertaald zich in een vermindering van het internationale handelsverkeer. Wat weer zichtbaar is in minder vliegreizen van en naar deze landen. Volgens de IATA is de opleving in West-Europa en de USA zo stevig, dat het achterblijven van deze nieuwe economieën hier geen grote invloed op zal hebben.

Comments are closed.