Schiphol vergast ganzen

Het vliegverkeer rondom vliegveld Schiphol heeft veel last van ganzen. Deze dieren blokkeren het zicht en kunnen technische storingen in het vliegtuig veroorzaken wanneer ze in de motoren terechtkomen. Met als gevolg dat er ernstige vertragingen ontstaan.

Schiphol is al enige tijd bezig om een vergunning te krijgen om dit probleem aan te pakken. Afgelopen donderdag heeft luchthaven Schiphol officieel van de provincie Noord-Holland te horen gekregen dat de vergunning is goedgekeurd. De vergassing van ganzen zal definitief plaats gaan vinden.

Deze vergunning houdt in dat de Canadese gans, de nijlgans en de grauwe gans mogen worden gevangen wanneer ze ruien om ze vervolgens te vergassen met koolstofdioxide. De zogenaamde brandgans is het enige exemplaar welke niet vergast gaat worden. Tot medio juni is de vergunning verleend en ook geldig voor de wildstreken Oostzaan, Dieen, Waterland en de Zaanstreek.

De Partij voor de Dieren had protest aangetekend, maar dit is niet gehonoreerd. Duke Faunabeheer is inmiddels aangesteld door de stichting Faunabeheereenheid Noord-Holland om deze opdracht uit te voeren. De ganzen definitief verwijderen rond het vliegveld Schiphol is volgens de onderzoeksraad noodzakelijk om de vliegveiligheid te waarborgen op korte termijn. De onderzoeksraad stelde dit in hun rapportage over een noodlanding van Royal Air Maroc toen deze werden getroffen door een zwerm ganzen in de motoren.

Goedkopere vliegtickets heeft altijd het meest actuele vlieg nieuws.

Comments are closed.