Heftige concurrentie zorgt voor goedkopere vliegtickets

Sinds enkele jaren is er een sterke dalende trend te ontdekken in de prijs van vliegtickets. Ook dit jaar is de verwachting dat een vliegtickets zo’n 7 procent goedkoper dan vorig jaar zal zijn. Ook vracht welke door een vliegtuig wordt vervoerd zal ongeveer 8 procent goedkoper worden. Deze informatie heeft de Internationale Organisatie van Luchtvaartmaatschappijen (IATA) afgelopen week vrijgegeven. De prijs van vliegtickets is erg afhankelijk van de olieprijs en die zijn de afgelopen tijd enorm gedaald.

De dalende prijzen zijn vooral zichtbaar bij de zogenaamde low cost carriers. Onder invloed van de dalende olieprijzen zullen Ryanair, Easyjet, Vueling, Wizzair, Norwegian, Eurowings en Transavia heftig de concurrentie met elkaar aangaan.

Omzet,  marge en winst

De wereldwijde luchtvaartbranche gaat dit jaar uit van een winst van ongeveer EUR 35 miljard en de omzet zal EUR 633 miljard bedragen.  De marge is dan een simpele rekensom en komt uit op ongeveer 5,5 procent in de plus. Een doorsnee luchtvaartbedrijf maakt ongeveer EUR 4 winst per EUR 100 aan omzet. Ter vergelijking: een grote Amerikaanse koffieketen maakt twee keer zoveel winst met dezelfde omzet. Volgens IATA moet het in de luchtvaartbranche goed mogelijk zijn om de winst verder te optimaliseren.

De winst in de luchtvaartbranche is jaar voor de vijfde keer op rij gestegen. Vorig jaar was de winst zo’n EUR 30 miljard. Ook het rendement op investeringen in deze branche is hoger dan de kosten om geld aan te trekken. Al met al een gezonde branche.

Groei aanbod vluchten

Het lijkt erop dat dit jaar het aantal personen dat met het vliegtuig vliegt met ongeveer 6,2 procent gaat stijgen ten opzichte van vorig jaar. Vorig jaar was die stijging 7,4 procent.  Een logisch gevolg van meer vraag naar vluchten is dat het aanbod van vluchten ook toe gaat nemen om de stijging van passagiers op te vangen. Deze stijging is met 6,8 procent iets hoger dan het aantal passagiers van in een vliegtuig stapt, dit zie je dan weer terug in een iets lagere bezettingsgraad. Deze daalt iets van 80,4 procent naar 80 procent.

Dalende olieprijs

De voornaamste reden van de positieve cijfers in de luchtvaartsector en goedkope vliegtickets is de dalende olieprijs. Luchtvaartbedrijven uit de Verenigde Staten zorgen voor ongeveer de helft van de totale winst. Het is uiteraard niet allemaal positief. Afrikaanse vliegtuigmaatschappijen stevenen op een verlies af van EUR 450 miljoen. De CEO van IATA liet wel blijken dat dalende olieprijs en de invloed daarvan op de prijs van vliegtickets aan het afvlakken is. De bodem lijkt in zicht te komen.

Tags: , , ,

Comments are closed.